لینک شکسته چیست؟ آموزش پیدا کردن لینک شکسته

لینک‌ها و هایپرلینک‌ها عمری طولانی در دنیای اینترنت دارند. پیوندهایی که مدت طولانی از عمر آن‌ها می‌گذرد، ممکن است وضعیت بدی پیدا کنند و بدون اینکه توجهی به آن‌ها شود، گوشه‌ای از سایت شما خاک بخورند. به همین دلیل بعضی از لینک‌هایی که در سایت شما وجود دارند، ممکن است به مرور زمان از دسترس خارج شوند و تبدیل به یک لینک شکسته شوند. این خارج شدن از دسترس به این معنی است که کاربر دیگر نمی‌تواند به محتوا یا فایل موجود در آن لینک دسترسی داشته باشد.
در این مقاله می‌خوانید:

لینک‌های شکسته چالش‌های زیادی را برای کاربران هنگام جستجو در سطح اینترنت ایجاد می‌کنند. همین چالش‌های ریز باعث می‌شوند تا سطح اعتبار سایت شما به حد قابل توجهی کاهش پیدا کند. این کاهش اعتبار، می‌تواند ضربه مهلکی را به رتبه و سئوی سایت شما بزند. ما در این مقاله نگاه کاملی به چیستی و نحوه پیدا کردن لینک‌های شکسته انداخته‌ایم. همچنین در ادامه گفته‌ایم که چگونه می‌توانید آن‌ها را برطرف کنید و حتی از لینک‌های شکسته به نفع سایت خود استفاده کنید! پس اگر به دنبال یک راهنمای کامل درباره پیوندهای شکسته می‌گردید، به هیچ عنوان این مقاله را از دست ندهید.

بروکن لینک؛ لینک شکسته چیست؟

لینک شکسته یا بروکن لینک (Broken Link)،  به لینک‌هایی گفته می‌شود که کاربر را به صفحه‌ای که وجود ندارد هدایت می‌کند. یعنی اگر کاربر روی کلمه حاوی لینک کلیک کند، به یک صفحه خالی هدایت می‌شود و خطای ۴۰۴ را دریافت می‌کند. البته گاهی اوقات هم ممکن است که ارور ۴۱۰ را به کاربر نمایش دهد. در بعضی موارد نیز به این پیوندهای شکسته، Dead Link یا Link rot گفته می‌شود. 

اگر می‌خواهید بدانید صفحه ۴۰۴ چیست، باید بگویم زمانی که یک صفحه از سرور پاک می‌شود، کاربری که به آدرس آن صفحه رفته است، این خطا را دریافت می‌کند. کاربران بیشتر مواقع به صفحه ۴۰۴ برخورد می‌کنند، اما صفحه ۴۱۰ نیز زمانی نمایش داده می‌شود که مدیران سایت یک صفحه را به صورت کامل و قطعی از سرور پاک کنند. پس تفاوت ارور ۴۰۴ با ارور ۴۱۰ در حذف قطعی یا موقت صفحه از سرور است.

انواع لینک شکسته

حال که لینک شکسته را برای شما تعریف کردیم، اجازه دهید شما را با سه نوع مختلف آن آشنا کنیم:

دلایل وجود لینک شکسته

لینک شکسته داخلی (Internal Broken Links)

لینک شکسته داخلی به پیوند اشتباه و شکسته‌ای گفته می‌شود که بین دو صفحه مختلف در یک سایت واحد قرار دارد. به عبارتی اگر از یکی از صفحات داخلی سایت خود به صفحه دیگری که پاک شده یا وجود خارجی ندارد لینک دهید، اصطلاحا یک Internal Broken Link یا لینک داخلی شکسته ساخته‌اید. 

وجود لینک شکسته داخلی می‌تواند به سئوی سایت شما ضربه بزند. زمانی که کراولرهای گوگل می‌خواهند سایت شما را بررسی کنند، از لینک‌های مختلفی که در سایت قرار داده‌اید برای این بررسی استفاده می‌کنند. زمانی که خزنده از این طریق وارد بروکن لینک می‌شود، به صفحه ۴۰۴ برخورد می‌کند؛ بنابراین از اعتبار سایت شما کم می‌کند. اصلی‌ترین دلایل وجود بروکن لینک داخلی، موارد زیر هستند:

  1. تغییر آدرس (URL) صفحه مقصد
  2. حذف صفحه از سایت
  3. نوشتن آدرس (URL) اشتباه در لینک

لینک شکسته خارجی (External Broken Links)

اگر در یک صفحه به صفحه‌ای از یک سایت دیگر لینک دهید، به آن لینک خارجی گفته می‌شود. معمولا محتوای لینک خارجی، با محتوایی که در آن صفحه قرار دارد در ارتباط هستند. حال اگر صفحه خارجی که به آن لینک داده‌اید حذف شود، لینک شما به یک لینک شکسته خارجی یا External Broken Link تبدیل می‌شود.

پیوند شکسته خارجی هم می‌تواند روی سئوی سایت شما تاثیر منفی بگذارد. از طرفی وجود لینک شکسته خارجی باعث می‌شود تا تجربه کاربری صفحه شما نیز ضعیف شود. اصلی‌ترین دلایل وجود لینک شکسته خارجی، موارد زیر هستند:

  1. نوشتن آدرس (URL) اشتباه در لینک
  2. حذف صفحه از سایت مقصد
  3. تغییر آدرس (URL) صفحه مقصد

بک لینک شکسته

آخرین نوع لینک شکسته‌ای که می‌خواهیم به شما بگوییم مربوط به سایت شما نمی‌شود، بلکه مربوط به بک لینک می‌شود. بک لینک‌‌های شکسته در این بخش نیز مربوط به سایت‌های دیگری می‌شود که به یکی از صفحات شما لینک داده‌اند. حال اگر شما آدرس آن صفحه خود را تغییر داده باشید یا آن صفحه را حذف کرده باشید، یک بک لینک شکسته ایجاد شده است. این اتفاق هم می‌تواند تاثیر بدی روی امتیاز سایت شما داشته باشد.

لینک شکسته چه تاثیری روی سایت می‌گذارد؟

زمانی که لینک شکسته در صفحات سایت شما وجود داشته باشد، خزنده‌های گوگل نمی‌توانند از طریق لینک‌هایی که در صفحه قرار داده‌اید مسیر خود را ادامه دهند. این مسئله باعث می‌شود تا گوگل سایت شما را مشکل‌دار تشخیص دهد و از اعتبار سایت شما کم کند. 

تمام حساسیت گوگل روی لینک‌دهی صحیح به دلیل ایجاد ارتباطات درست در محتواها است. اگر لینک‌دهی درست انجام نشده باشد یا از لینک شکسته استفاده کرده باشید، خزنده‌های گوگل به شما نمره منفی خواهند داد. نمره منفی در این زمینه هم به وجود یک تجربه کاربری خوب برمی‌گردد. اگر شما لینک شکسته در صفحه خود قرار داده باشید، تجربه کاربری خوبی را برای کاربر خود ایجاد نکرده‌اید. از طرفی اگر بک لینکی به طرف سایت شما وجود داشته باشد که وارد صفحه ۴۰۴ شود، بازهم امتیاز منفی برای شما ثبت خواهد شد؛ بنابراین باید لینک‌های شکسته موجود در سایت خود را پیدا و آن‌ها را درست کنید.

تاثیر لینک سازی سئو

دلایل ایجاد لینک شکسته

حال که با لینک‌های شکسته بیشتر آشنا شدیم، ۷ مورد از مهم‌ترین دلایل ایجاد لینک شکسته را در این بخش برای شما آورده‌ایم. اگر حواستان به این موارد باشد، احتمال خیلی کمتری برای ایجاد لینک شکسته در سایت شما وجود دارد.

  1. زمانی که تصمیم به حذف یک صفحه می‌گیرید، لینک‌های مربوط به آن صفحه را پیدا و آن‌ها را نیز حذف یا ریدایرکت کنید.
  2. حواستان به املای URL یا آدرس صفحه باشد؛ یک غلط املایی کوچک می‌تواند کاربر را به صفحه ۴۰۴ هدایت کند.
  3. سایت یا صفحه خارجی که به آن لینک داده بودید، به هر دلیلی حذف یا انتقال داده شده باشد.
  4. وجود کد اشتباه یا Broken Code (وجود اشکال در JS، HTML، CSS و…) می‌تواند باعث خرابی لینک‌های موجود در صفحه شود.
  5. اگر نام دامنه تغییر کرده باشد، آدرس‌های سایت نیز تغییر می‌کند. در این شرایط باید پروسه تغییرات به طور کامل روی سایت انجام شود.
  6. اگر فایل دانلودی مثل PDF یا یکی از فایل‌های گوگل درایو را لینک کرده‌اید، ممکن است آدرس دانلود یا دسترسی به آن فایل تغییر کند که می‌تواند یکی از دلایل ایجاد بروکن لینک شود.

چطور لینک‌های شکسته را پیدا کنیم؟

همان‌طور که در متن خواندیم، وجود پیوند شکسته می‌تواند آسیب زیادی به سئوی سایت شما وارد کند. به همین دلیل باید راه‌های یافتن لینک شکسته و جلوگیری از ورود به صفحه ۴۰۴ را بدانید. به جای اینکه در تمام صفحات بگردید و لینک‌های شکسته را پیدا کنید، می‌توانید از ابزارهایی برای این کار استفاده کنید. در این بخش معروف‌ترین این ابزارها را به شما معرفی خواهیم کرد.

نرم افزار Screaming Frog

اولین راهی که برای پیدا کردن لینک‌های شکسته پیش روی شما قرار دارد، استفاده از برنامه Screaming Frog است. این نرم افزار به گونه‌ای عمل می‌کند که تمام صفحات مربوط به سایت شما را بررسی می‌کند و گزارشی از مشکلات موجود در آن به شما تحویل می‌دهد. برای دیدن لینک‌های شکسته در این نرم افزار کافی است در نوار بالای صفحه وارد بخش "Response Codes" شوید و گزینه "Client Error 4XX" را انتخاب کنید. در این حالت تمام صفحاتی که لینک شکسته دریافت کرده‌اند نمایش داده می‌شوند. این نرم افزار می‌تواند تا ۵۰۰ لینک را به صورت رایگان در سایت شما چک کند. بعد از این که لینک‌های مشکل‌دار را پیدا کردید، می‌توانید از آن‌ها خروجی CSV (یک فرمت در اکسل) بگیرید.

ابزار screaming frog

ابزار گوگل سرچ کنسول

سرچ کنسول گوگل یکی از اصلی‌ترین ابزارها برای پیدا کردن لینک‌های شکسته در صفحات سایت است. این ابزار ربات‌هایی را برای بررسی سایت دارد که با استفاده از آن‌ها، اطلاعاتی را درباره سایت شما استخراج می‌کند. سپس اطلاعاتی که از سایت شما استخراج کرده است را در قالب یک گزارش به شما ارائه می‌دهد.

برای دیدن لینک‌های شکسته در سرچ کنسول، وارد اکانت خود شوید. سپس وارد بخش "Coverage" در قسمت index شوید. تیک گزینه Excluded را بزنید و روی "Not Found (404" کلیک کنید. توجه داشته باشید که سرچ کنسول فقط لینک‌های شکسته داخلی را به شما نمایش می‌دهد.

سایت Broken link check

سرویس بعدی که می‌توانید از آن استفاده کنید، سایت Brokenlinkcheck است. شما می‌توانید وارد این سایت شوید و در کادر مخصوص چک کردن لینک‌ها، نام سایت خود را وارد کنید. بعد از انتخاب گزینه "find"، پیوندهای شکسته سایت شما نمایش داده می‌شوند. علاوه بر این شما می‌توانید از اکستنشن گوگل کروم Brokenlinkcheck نیز برای پیدا کردن بروکن لینک‌ها استفاده کنید. 

سایت بروکن لینک چک

استفاده از افزونه Seo Minion

افزونه سئو مینیون نیز یکی دیگر از ابزارهایی است که می‌توانید از آن برای استفاده در یافتن لینک‌های مخرب استفاده کنید. ابتدا این افزونه را نصب کنید. سپس وارد سایتی که می‌خواهید بررسی کنید شوید و روی گزینه Check Broken Links کلیک کنید. سپس این افزونه لینک‌های شکسته سایت را به تفکیک نوع آن برای شما پیدا می‌کند.

افزونه سئو مینیون

برطرف کردن مشکلات مربوط به لینک‌های شکسته

حال که با راه‌های شناخت لینک‌های شکسته آشنا شدید، راه‌های برطرف کردن مشکلات مربوط به لینک‌های شکسته را بررسی خواهیم کرد. در این بخش ۵ راه مختلف برای برطرف کردن مشکلات لینک‌های شکسته می‌گوییم.

راه اول؛ جایگزین کردن لینک

جایگزین کردن لینکاولین راهی که برای برطرف کردن لینک‌های شکسته پیش پای شما قرار دارد، جایگزین کردن لینک‌های شکسته است. شما می‌توانید لینک شکسته‌ای که در صفحه خود دارید را با یک لینک سالم جایگزین کنید. مدت زمان انجام این روش بستگی به تعداد پیوند‌های شکسته شما دارد و ممکن است زمان‌بر باشد، اما روش مطمئنی برای برطرف کردن مشکلات است. اگر این کار را انجام دهید، دیگر خزنده‌های گوگل به یک لینک شکسته یا صفحه ۴۰۴ برخورد نخواهند کرد.

راه دوم؛ تولید محتوای مجدد

تولید مجدد محتواراه بعدی که برای برطرف کردن مشکلات مربوط به بروکن لینک‌ها دارید، این است که محتوای جدیدی برای آن آدرس ایجاد کنید. بعضی آدرس‌ها هستند که دفعات زیادی به آن‌ها لینک داده شده است و ارزش بالایی را ایجاد کرده‌اند. اگر آن صفحه به هر دلیلی پاک شده باشد و کاربر نتواند آن را ببیند، می‌توانید با تولید محتوای جدید و ارزشمند روی آن آدرس، ارزش از دست رفته لینک‌های شکسته خود را دوباره به دست آورید.

راه سوم؛ تغییر مسیر صفحات

تغییر مسیر صفحات redirectیکی دیگر از راه‌های برطرف کردن لینک‌های شکسته، تغییر مسیر صفحات شکسته (Redirect) هستند. شما می‌توانید با استفاده از redirect 301، صفحات شکسته خود را به مسیر دیگری تغییر دهید؛ به این ترتیب به گوگل اعلام می‌کنید که صفحه شما شکسته نیست و کاربر به مسیر مشخصی هدایت می‌شود. توجه داشته باشید که هرگز نباید به صفحه home page ریدایرکت دهید؛ این کار تاثیر منفی روی سئوی سایت شما دارد. 

راه چهارم؛ حل مشکل لینک خارجی

تغییر لینک خارجیهمان‌طور که در متن خواندیم، یکی از انواع پیوند شکسته در یک صفحه، لینک شکسته خارجی است. برای حل مشکل در بروکن لینک‌های خارجی، می‌توانید با مدیر سایت مقصد تماس بگیرید تا لینک خود را اصلاح کند. همچنین اگر سایت دیگری درباره لینک شما مطلبی با همان موضوع منتشر کرده بود، می‌توانید آدرس لینک شکسته خود را به آدرس صفحه آن سایت تغییر دهید. یک راه ساده‌تر نیز برای برطرف کردن پیوند شکسته خارجی دارید و آن هم حذف لینک است.

شما می‌توانید از لینک‌های خارجی شکسته در سایت‌های دیگر هم به نفع خودتان استفاده کنید. برای این کار می‌توانید لینک‌های شکسته سایت‌های دیگر را بررسی کنید و بعد از پیدا کردن لینک شکسته خارجی که شما درباره آن مطلب دارید، با مدیر سایت تماس گرفته و از او بخواهید که مطلب شما را جایگزین لینک شکسته خود کند. به این ترتیب هم اعتبار سایت خود و هم اعتبار سایت طرف مقابل خود را افزایش می‌دهید.

راه پنجم؛ حذف پیوند شکسته

حذف لینک شکستهآخرین و ساده‌ترین راهی که در این بخش به شما معرفی می‌کنیم، حذف لینک شکسته است. شما می‌توانید لینک‌های شکسته موجود در سایت خود را حذف کنید و به این ترتیب تاثیر منفی صفحات ۴۰۴ را در سایت خود از بین ببرید. فقط یک نکته قابل توجه درباره این مسئله وجود دارد. یکی از مواردی که می‌تواند به سئوی سایت شما کمک کند لینک‌سازی اصولی و پربار در صفحات مختلف است. اگر لینک‌های شکسته شما زیاد باشند و بخواهید همه آن‌ها را حذف کنید، ساختار درخت لینک‌دهی در سایت خود را ضعیف می‌کنید و از این جنبه به سئوی سایت خود ضربه می‌زنید؛ پس حواستان باشد که این کار را بیش از حد انجام ندهید.

کلام آخر

همان‌طور که در این مقاله گفتیم، لینک شکسته می‌تواند تاثیر منفی زیادی روی سایت شما بگذارد. اما با استفاده از راه‌های شناسایی و حل مشکلی که به آن اشاره کردیم، می‌توانید سایت‌ خود را همواره از شر بروکن لینک‌ها پاکیزه نگه دارید. به طور خلاصه سه مرحله برای حل مشکلات مربوط به لینک‌های شکسته وجود دارد:

  1. لینک‌های شکسته را با استفاده از ابزارهای گوناگون پیدا کنید و آن‌ها را در جایی یادداشت و ذخیره کنید.
  2. لینک‌های گوناگون را بررسی کنید و تصمیم بگیرید هرکدام را بهتر است با چه روشی تعمیر کنید.
  3. با توجه به تصمیمی که برای هر لینک گرفتید، آن‌ها را تعمیر یا از سایت خود حذف کنید.

اگر سوال یا نکته‌ای درباره این مطلب دارید، از طریق بخش دیدگاه‌ها ما را در جریان قرار دهید.

همچنین اگر در مدیریت و سئوی سایت خود به مشکل خورده‌اید و پیدا کردن لینک‌های شکسته و رفع آن‌ها برای شما مشکل است، به شما پیشنهاد می‌کنیم تست ۷ روزه سایت‌ساز پرتال را امتحان کنید. ما در پرتال بهینه‌ترین سایت را به شما تحویل می‌دهیم و شما می‌توانید به سادگی بخش‌های مختلف سایت خود را مدیریت کنید. همچنین اگر جایی به مشکلی خوردید، کارشناسان مجرب مجموعه ما همواره کنار شما خواهند بود. 

سوالات متداول

لینک‌های شکسته را چطور پیدا کنم؟

شما راه‌های زیادی برای پیدا کردن لینک‌های شکسته دارید، اما بهترین و سریع‌ترین راه‌ها استفاده از Google Analytics، Broken Link Checker و افزونه Seo Minion است.

چطور لینک‌های شکسته یا صفحه‌های ۴۰۴ را از بین ببرم؟

برای از بین بردن لینک‌های شکسته و صفحات ۴۰۴ نیز راه‌های مختلفی مثل حذف لینک، تغییر مسیر (Redirect 301)، جایگزین کردن لینک و تولید محتوای جدید وجود دارند.

دیدگاه خود را ارسال کنید
ارسال دیدگاه
  • {{value}}
این دیدگاه به عنوان پاسخ شما به دیدگاهی دیگر ارسال خواهد شد. برای صرف نظر از ارسال این پاسخ، بر روی گزینه‌ی انصراف کلیک کنید.
دیدگاه خود را بنویسید.
ساخت سایت و فروشگاه اینترنتی
02191003383 داخلی 2