💥 دوره جدید و رایگان آکادمی پرتال: آموزش کامل کار با پرتال و ساخت فروشگاه اینترنتی 💥

پسوندهای مختلف دامنه ها را بشناسید!

وقتی یک سایت اینترنتی برای خود راه اندازی می‌کنید، یک دامنه یا آدرس اینترنتی نیز برای خود انتخاب می‌‌کنید. اگر دقت کنید، انتهای آدرس هر سایت به پسوندی مشخص مثل .com و .ir ختم می‌شود؛ اما آیا می‌دانید این پسوندها دقیقا چه هستند و چند نوع از آن‌ها داریم؟
در این مقاله می‌خوانید:

طراحی و راه‌اندازی وب‌سایت فرآیندی است که مراحل زیاد و متنوعی دارد. اما قبل از هر چیز، شما باید یک دامنه یا همان آدرس اینترنتی مناسب برای سایت خود داشته باشید. این دامنه هم باید اسم مناسبی داشته باشد و هم پسوند خوبی برای آن انتخاب کنید. ما در این مقاله به توضیح پسوندهای مختلف دامنه خواهیم پرداخت تا بتوانید از میان این همه دامنه های متنوع، آنچه برایتان مناسب است را انتخاب کنید.

بیشتر بدانید: دامنه چیست

پسوند دامنه چیست؟

هنگامی که شما برای ثبت دامنه موردنظرتان اقدام می‌کنید، علاوه بر اسم وب‌سایت، پسوند دامنه موردنظرتان را نیز باید مشخص کنید. برای درک مفهوم پسوند دامنه، آدرس سایت ما، یعنی www.portal.ir را در نظر بگیرید؛ در این آدرس واژه portal نام دامنه و .ir پسوند دامنه ما است.
پسوند‌های دامنه معمولا نوع کاربری یک وب‌سایت را مشخص می‌کنند. مثلا ما برای سایت خودمان که یک سامانه سایت‌ساز فارسی است، از دامنه ir. که پسوند مخصوص کشور ایران است استفاده کرده‌ایم.

چرا انتخاب یک پسوند دامنه مناسب اهمیت دارد؟

به دو دلیل؛ 

دلیل اول اینکه وقتی یک دامنه مرتبط و متناسب با زمینه فعالیت خود انتخاب کنید، کاربران راحت‌تر می‌فهمند که حوزه کاری سایت شما چیست. فرض کنید شما یک فروشگاه آنلاین قهوه دارید و از دامنه coffee. استفاده می‌کنید؛ طبیعتاً گوگل (و کاربران) راحت‌تر شما را به عنوان یک کسب و کار مرتبط با قهوه شناسایی می‌کنند. (البته ما برای فروشگاه قهوه دامنه com. به معنی تجارت را بیشتر پیشنهاد می‌دهیم)
دلیل دوم این است که پسوند دامنه در سئوی سایت شما تاثیرگذار است. یعنی به کسب رتبه سایتتان در گوگل و سایر موتورهای جستجو می‌کند. مثالی می‌زنم تا موضوع روشن‌تر شود؛ وقتی شما یک دامنه ir. داشته باشید، شانس کسب رتبه در جستجوهای فارسی برای شما بیشتر خواهد بود. چرا که گوگل شما را به عنوان یک سایت ایرانی می‌شناسد.

معرفی انواع دامنه ها

شاید بپرسید چند دامنه در جهان وجود دارد؟ هریک از آنها نشانگر چه چیزی هستند؟ و در نهایت، من باید از چه دامنه‌ای استفاده کنم؟
در جواب این سوال باید بگویم که میلیون‌ها دامنه در جهان وجود دارد و سالیانه به تعداد آنها افزوده می‌شود. دامنه‌ها نیز دسته‌بندی‌های مختلفی مانند دسته‌بندی براساس کشور، سازمان، مشاغل، کاربرد و... دارند. در ادامه انواع دامنه‌های مختلف را به شما معرفی می‌کنیم و کاربرد هر یک را نیز می‌گوییم. سپس در بخش بعد به شما خواهیم گفت که کدام پسوند برای سایت شما مناسب‌تر است.

۱- دامنه‌های عمومی سطح بالا (gTLD)

اولین نوع دامنه که در این بخش آن را معرفی می‌کنیم، دامنه‌های gTLDs یا همان دامنه‌های عمومی سطح بالا (Generic top-level domains) هستند. این نوع دامنه‌ها محبوب‌ترین دامنه‌های اینترنت هستند و بسیاری از سایت‌های دنیا از آن استفاده می‌کنند. در ادامه ۷ مورد از محبوب‌ترین دامنه‌های gTLD را به شما معرفی کرده‌ایم.

پسوند .com

پسوند دات کامدامنه .com مخفف Company (شرکت) یا Commercial (تجاری) است. دامنه دات کام رایج‌ترین دامنه مورد استفاده در اینترنت است. این دامنه به منظور استفاده تجاری برای کاربران اینترنت ایجاد شده است؛ با این حال هر کسی می‌تواند با نیت تجاری یا غیر تجاری یک آدرس اینترنتی با پسوند دات کام برای خود ایجاد کند. این پسوند محبوب‌ترین پسوند 

«نکته: اگر سایت خود را با بسته حرفه‌ای پرتال ساخته باشید، یک دامنه .COM رایگان به شما هدیه داده می‌شود. پرتال ساده‌ترین راه طراحی سایت بدون دانش فنی را برای شما آماده کرده است؛ به طوری که با استفاده از آن می‌توانید بدون نیاز به کمک کسی، سایت مدنظر خود را طراحی کنید. برای ساخت سایت تستی ۷ روزه رایگان زیر ۲ دقیقه در پرتال، در همین صفحه روی گزینه ساخت سایت و فروشگاه اینترنتی کلیک کنید.»

پسوند .org

پسوند دات اورگدامنه org. مخفف Organization (سازمان) است. معمولاً سازمان‌ها و نهادهای غیرانتفاعی از این دامنه استفاده می‌کنند. این پسوند دامنه هم مثل دامنه دات کام یک نوع دامنه آزاد است و هر وب‌سایتی با هر هدفی می‌تواند از آن استفاده کند. اما این نکته را در نظر داشته باشید وقتی از این نوع دامنه برای سایت خود استفاده می‌کنید، بسیاری از کاربران نیز شما را به چشم یک سازمان یا Organization نگاه می‌کنند.

پسوند .net

پسوند دات نتدامنه net. مخفف network (شبکه) است و توسط شبکه‌ها و شرکت‌های اینترنتی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این دامنه از آنجایی که برگرفته از کلمه نتوورک است، بیشتر توسط شرکت‌های فعال در حوزه تکنولوژی و فناوری اطلاعات (یا همان IT) استفاده می‌شود. دامنه دات نت هم مثل دامنه کام یکی از محبوب‌ترین دامنه‌های دنیا است و سایت‌های زیادی از آن استفاده می‌کنند.این دامنه مانند پسوندهای قبلی که گفتیم آزاد است و هر سایتی می‌تواند از آن استفاده کند. با این حال طبق آمار کمتر از ۴ درصد سایت‌های دنیا از این دامنه استفاده می‌کنند که اکثر آن‌ها هم در حوزه IT فعال هستند؛ پس بهتر است اگر در حوزه تکنولوژی فعال هستید، این دامنه را برای آدرس اینترنتی خود استفاده کنید.

پسوند .biz

پسوند دات بیزپسوند دامنه biz. مخفف Business و مختص سایت‌های تجاری است. این پسوند یک دامنه عمومی سطح بالا برای تاجران است که توسط شرکت Neustar ارائه شده است. در حال حاضر حدود ۲ میلیون سایت از این پسوند در دامنه خود استفاده کرده‌اند. استفاده از این دامنه به کاربران نشان می‌دهد که سایت شما به صورت تخصصی در زمینه تجارت فعالیت دارد؛ بنابراین اگر در کار تجارت هستید، این پسوند انتخاب خوبی برای شما خواهد بود.

پسوند .info

پسوند دات اینفوپسوند دامنه info. مخفف Information (اطلاعات) است؛ این دامنه برای سایت‌هایی کاربرد دارد که کارشان اطلاع رسانی است. این پسوند معمولا برای سایت‌هایی که مخصوص انتقال اطلاعات هستند ساخته شده است. با این حال شاید هدف اصلی از ایجاد این پسوند دامنه این بود که حجم سایت‌های با دامنه‌های معروف‌تر مثل .com کمتر شود. یکی از بزرگ‌ترین مزیت‌های .info این است که قابل فهم‌ترین پسوند دامنه را دارد؛ خود کلمه info در بسیاری از زبان‌های زنده دنیا به معنی اطلاعات است.این دامنه هم اکنون تبدیل به چهارمین دامنه پر استقبال دنیا تبدیل شده است؛ به همین دلیل خیلی از سایت‌ها سعی می‌کنند از آن استفاده کنند. این دامنه از نظر ثبت محدودیت خاصی ندارد و می‌توانید دامنه‌ای بین ۳ تا ۶۳ کاراکتر را با این پسوند ایجاد کنید.

پسوند .edu

پسوند سایت دانشگاهیedu. مخفف Education (سوادآموزی) است و سایت‌های آموزشی از آن استفاده می‌کنند. این پسوند معمولا توسط سایت‌های آموزشی و دانشگاهی استفاده می‌شود. این دامنه محبوب‌ترین پسوند دامنه‌ای است که سایت‌های آموزشی از آن استفاده می‌کنند. .edu یکی دیگر از پسوندهایی است که هر سایتی می‌تواند از آن استفاده کند؛ اما کاربران به صورت پیش فرض سایت‌های با پسوند .edu را به عنوان سایت‌های آموزشی می‌شناسند. پس اگر در زمینه آموزشی فعال هستید از .edu برای آدرس سایت خود استفاده کنید.

پسوند .gov

پسوند دات گاوپسوند دامنه gov. مخفف Government (دولت) است و نهادهای دولتی از آن استفاده می‌کنند. زمانی که ابتدا این پسوند وارد دنیای اینترنت شده بود، همه سازمان‌های دولتی در دنیا می‌توانستند از آن استفاده کنند؛ با این حال در حال حاضر فقط سایت‌های دولتی کشور آمریکا از این پسوند استفاده می‌کنند. یعنی هر سایتی دیدید که آدرس دامنه آن به .gov ختم شده بود، بدانید که یک سایت دولتی مربوط به کشور آمریکا است.البته کشورهای دیگر نیز از .gov برای سایت‌های دولتی خود استفاده می‌کنند، با این تفاوت که آن را در کنار دامنه ملی کشور خود می‌آورند. برای مثال بسیاری از سایت‌های دولتی ایران از پسوند .gov.ir استفاده می‌کنند. بدین ترتیب در دامنه‌های دولتی ایران، از دو پسوند .gov و .ir (پسوند دامنه ملی ایران) استفاده می‌شود. در بخش بعدی دومین نوع دامنه، یعنی دامنه‌های ملی را بررسی می‌کنیم.

۲- دامنه‌های ملی (CCTLD)

نوع دیگری از پسوندهای دامنه که وجود دارند، CCTLD یا دامنه‌های ملی (Country Code Top Level Domains) هستند.  این پسوندها دو حرفی هستند و هر کدام مخصوص کشوری خاصی هستند. مثلا پسوند ملی کشور آمریکا .us و پسوند ملی کشور آلمان .de هستند. این پسوندها معمولا مخصوص وب‌سایت‌های همان کشور هستند و افراد خارجی با استفاده از آن‌ها نمی‌توانند سایت بسازند.

دامنه ملی ایران .ir

پسوند دامنه irپسوند دامنه ir. مخفف IRAN و دامنه ملی کشورمان است. استفاده از این دامنه از سال ۱۳۷۳ در ایران آغاز شد و بسیاری از سایت‌های ایرانی شروع به استفاده از آن کردند. در حال حاضر ثبت دامنه .ir برای شهروندان و ساکنین ایران امکان پذیر است و مسئولیت ثبت این دامنه را هم سامانه ایرنیک بر عهده گرفته است. اگر بخواهید یک سایت برای کاربران فارسی زبان و ایرانی راه اندازی کنید، این دامنه یکی از بهترین انتخاب‌ها برای شما خواهد بود.

یک نکته مهم: اگر شما دامنه ir. برای سایت خود انتخاب کنید، از برخی از ابزارهای اینترنتی مثل تبلیغات گوگل محروم خواهید بود. چرا که دامنه های ایرانی توسط این سرویس ها تحریم شده‌اند.
طبق آمار ایرنیک، در حال حاضر حدود یک میلیون و ششصد هزار دامنه ایرانی با استفاده از پسوند .ir به ثبت رسیده‌اند؛ این موضوع بیانگر آن است که استقبال خوبی از این دامنه در ایران شده است و سایت‌های زیادی با این پسوند ساخته شده‌اند. البته بعضی از این دامنه‌ها مربوط به دامنه‌های رسمی ایرانی (مثل دامنه .gov.ir که در بخش قبل به آن اشاره کردیم) هستند.
«مژده! اگر سایت خود را با پرتال ساخته باشید، یک دامنه رایگان .ir برای شما خریداری و به سایت متصل می‌شود و دیگر نگران مراحل خرید دامنه نخواهید بود.»

دامنه‌های رسمی ایرانی

در این قسمت می‌خواهیم تعدادی از دامنه‌های مهم ایرانی را به شما معرفی کنیم. مهم به این خاطر که از این دامنه‌ها برای وب‎سایت‌های رسمی استفاده می‌شود و ثبت آنها نیاز به مجوز دارد.
این دامنه‌ها روی ir. ثبت می‌شوند یا به عبارت دیگر زیردامنه‌های .ir هستند (به این دامنه‌ها مکمل نیز گفته می‌شود).

از جمله مهم‌ترین دامنه‌های رسمی ایرانی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • id.ir. این دامنه مخصوص اشخاص حقيقی ايرانی است. متقاضی ثبت این دامنه باید تصوير شناسنامه خود را ارائه بدهد.
  • gov.ir. این پسوند مخصوص بخش‌های اجرایی سه قوه مجریه، مقننه و قضائیه جمهوری اسلامی ایران است. ارائه درخواست کتبی در سربرگ موسسه الزامی است.
  • org.ir. پسوند انجمن‌های علمی، سازمان‌هاي غير انتفاعي رسمي و موسسات بين المللی ثبت شده كه دولت ايران يا يكی از موسسات آن عضوشان است. برای دریافت این دامنه‌ها، ارائه کپی روزنامه رسمی موسسه الزامی است.
  • co.ir. مخصوص سازمان‌ها و شركت‌های غير دولتی است. شركت های متقاضی اين پسوند بايد دارای شرکت ثبت شده باشند.
  • sch.ir. اين پسوند مختص مدارس، موسسات آموزشی و ساير سازمان‌های آكادميک تحت مجوز وزارت آموزش و پرورش جمهوری اسلامی ايران است و ارائه کپی مجوز مذکور و درخواست کتبی در سربرگ موسسه الزامی است.
  • ac.ir. اين دامنه مخصوص موسسات آموزش عالی دارای مجوز وزارت علوم، وزارت بهداشت، مجلس شورای اسلامی، شورای عالی انقلاب فرهنگی است و ارائه کپی مجوز مذکور الزامی است.
  • net.ir. اين دامنه مخصوص شرکت‌های ارائه دهنده خدمات شبکه و ISP ها است و ارائه کپی مجوز ISP الزامی است.

انواع مختلف دامنه

۳- دامنه‌های اسپانسری (sTLD)

در سالهای اخیر، دامنه‌های جدید و جالبی به فضای مجازی افزوده شده‌اند که براساس کاربرد، زمینه علاقمندی یا فعالیت یک وب‌سایت می‌توان آنها را دسته بندی کرد. مثل دامنه cafe. که مخصوص وب‌سایت کافه‌ها است.

این دامنه‌ها هدفمندی بالایی دارند، ماهیت سایت شما را به خوبی معرفی می‌کنند و به طور کلی برای کار حرفه‌ای‌ مناسب هستند. البته، ایراد بزرگ این دامنه ها، بالا بودن هزینه ثبت و تمدید آنها است. بنابراین در صورتی که تمایل به استفاده از آنها دارید، بهتر است ابتدا بررسی کنید که آیا برای شما مقرون به صرفه هستند یا خیر.

چند نمونه از این دامنه ها:

  • cafe. (دامنه ای مخصوص کافه ها)
  • photography. (دامنه‌ای مخصوص عکاسان)
  • shoes. (مخصوص مشاغل مرتبط با تولید و فروش کفش)
  • gold. (مشاغل مرتبط با طلا و جواهر)
  • art. (سایت هنری)
  • car. (مرتبط با اتومبیل - دامنه‌ای بسیار بسیار گرانقیمت...)
  • fitness. (سایت تناسب اندام)
  • name. (به معنی نام و برای اشخاص حقیقی)
  • me. (به معنی من و مشابه مورد قبل)

 چگونه دامنه مناسب وب‌سایت خود را انتخاب کنید؟

تا به اینجا با تعدادی از دامنه‌ها و همینطور با معنی پسوند دامنه ها آشنا شدیم. اما سوال اینجاست که شما باید از چه دامنه ای برای وب‌سایت خود استفاده کنید؟ 

  • استفاده از دامنه‌های معروف و رایج مثل ir. و com. بدون ریسک‌ترین و راحت‌ترین انتخاب شما است. ما هم این انتخاب را به شما پیشنهاد می‌دهیم؛ چرا که برای کاربران هم آشناتر است. البته، شرایطی هم وجود دارد که انتخاب پسوندی دیگر برای شما بهتر باشد. اگر بین انتخاب این دو دامنه شک و تردید دارید، می‌توانید مقاله زیر را مطالعه کنید.
  • بهتر است دامنه سایت شما معرف حوزه فعالیت آن باشد. امروزه دامنه‌های جدید بسیار متنوعی بر اساس مشاغل، علاقمندی‌ها و زمینه فعالیت یک ‌وب‌سایت اینترنتی عرضه می‌شوند. می‌توانید دامنه خود را از بین چنین دامنه‌هایی انتخاب کنید.
  • طبیعتا هزینه خرید و ثبت دامنه برای هر کاربری مهم است. دامنه‌تان را با توجه به بودجه خود انتخاب کنید. درنظر داشته باشید که باید هر سال دامنه خود را تمدید کنید. این هزینه‌ای نیست که تنها یکبار بپردازید. پس دامنه‌ای انتخاب کنید که پرداخت هزینه تمدید آن نیز برایتان سنگین نباشد. در حال حاضر کم هزینه‌ترین دامنه‌ برای ایرانی‌ها، ir. است.
  • اگر قصد راه‌اندازی وب‌سایت رسمی یک نهاد یا ارگان دولتی را دارید، باید از زیردامنه‌های دات آی آر استفاده کنید. برای ثبت این نوع دامنه نیاز به اخذ مجوز خواهید داشت.
  • شما می‌توانید در صورت امکان چندین پسوند دامنه برای وب‌سایت خود خریداری کنید. این کار به برندسازی سایتتان کمک می‌کند و باعث می‌شود رقبای شما نتوانند از طریق نام وب‌سایت شما (و استفاده از یک پسوند دیگر) مشتریان شما را از آن خود کنند. البته این مساله فقط برای وب سایت های بزرگ صادق است و اگر کسب و کار کوچکی دارید، بی خود نگران آن نشوید.

اگر می‌خواهید اطلاعات بیشتر و کامل‌تری درباره نحوه انتخاب نام دامنه درست داشته باشید، مقاله زیر را مطالعه کنید.

کلام آخر

در این مقاله سعی کردیم شما را با انواع پسوند دامنه آشنا کنیم. همان‌طور که در متن خواندیم، دامنه‌ها به طور کلی به سه دسته عمومی سطح بالا، دامنه‌های ملی و دامنه‌های اسپانسری تقسیم می‌شوند که هر کدام توسط گروه‌های خاصی با اهداف خاصی ایجاد می‌شوند. همچنین سعی کردیم تا همه نکات مهم درباره انتخاب پسوند دامنه را نیز به شما بگوییم تا بتوانید بهترین انتخاب ممکن را برای سایت خود داشته باشید.

آیا سوالی درباره پسوندهای دامنه دارید یا تجربه‌ای درباره استفاده از هر کدام آن‌ها دارید؟ آن را با ما به اشتراک بگذارید. همچنین اگر از سایت‌ساز/ فروشگاه‌ساز پرتال استفاده کنید، این فرآیند بدون زحمت خودتان انجام خواهد شد؛ فقط کافی‌ست یک دامنه برای خود انتخاب کنید. هر سوالی داشتید، با شماره 02191003383 داخلی 2 تماس بگیرید و از کارشناسان ما راهنمایی بخواهید.

سوالات متداول

انواع دامنه و پسوندهای چیست؟

انواع دامنه و پسوند دامنه به طور کلی به سه دسته تقسیم می‌شوند:

  • دامنه‌های عمومی یا gTLD: مثل .com ، .net ، .org و...
  • دامنه‌های ملی یا CCTLD: مثل .ir
  • دامنه‌های جدید و اسپانسری یا sTLD: مثل .shop ، .art ، .car و...

پسوند سایت های دانشگاهی و آموزشی چیست؟

پسوند دامنه سایت های دانشگاهی معمولا .edu است که مخفف کلمه education به معنی آموزش می‌شود. البته پسوندهای دیگری مثل .sch ، .academy و... نیز برای سایت های دانشگاهی استفاده می‌شود.

پسوند سایت های تجاری چیست؟

سایت‌های تجاری نیز معمولا از پسوند .com که مخفف کلمه تبلیغاتی یا commercial است استفاده می‌کنند. البته سایت‌های تجاری از پسوندهایی مثل .biz نیز در آدرس سایت خود استفاده می‌کنند.

دیدگاه خود را ارسال کنید

دیدگاه‌ها

سلام فرق .comبا .irرو میشه بگید؟؟

سلام
در مقاله زیر به طور کامل در موردش توضیح دادیم
https://www.portal.ir/difference-between-com-and-ir

سلام اون .com هست
این .ir
همین!

سلام و خسته خدمت شما
سوالی که من داشتم این بود که علت تفاوت قیمت دامنه های .ir باهم توی چه چیزی هستش ؟

درود جناب حیدری عزیز
دقیقا متوجه منظورتون نشدم؛ دامنه ir. همون 6 هزار تومنه و تفاوت قیمت وجود نداره

ارسال دیدگاه
  • {{value}}
این دیدگاه به عنوان پاسخ شما به دیدگاهی دیگر ارسال خواهد شد. برای صرف نظر از ارسال این پاسخ، بر روی گزینه‌ی انصراف کلیک کنید.
دیدگاه خود را بنویسید.
ساخت سایت و فروشگاه اینترنتی
02191003383 داخلی 2