آشنایی ابتدایی

در ایران 3 قانون مالیاتی داریم:

  1. قانون مالیات‌های مستقیم
  2. قانون مالیات برارزش افزوده
  3. قانون پایانه‌های فروشگاهی

شما به عنوان صاحب فروشگاه اینترنتی باید در زمان مقرر شده از سوی دولت، مالیات‌های فروشگاه اینترنتی خودتان را پرداخت کنید. در ادامه به شما می‌گوییم که برای مالیات فروشگاهتان چه کارهایی باید انجام دهید.

دریافت اینماد و تشکیل پرونده مالیاتی

اولین کاری که بعد از راه‌اندازی سایت و کسب و کار آنلاینتان باید انجام دهید این است که نماد اعتماد یا اینماد را برای آن دریافت کنید. در مقاله آموزش دریافت اینماد توضیح دادیم که چطور اینماد دریافت کنید.

بعد از اینکه نماد اعتماد را برای سایتتان دریافت کردید، باید کد مالیاتی بگیرید. در بخش دریافت کد مالیاتی توضیح دادیم که چطور کد مالیاتی بگیرید.

بعد از ایجاد فروشگاه اینترنتی 4 ماه فرصت دارید تا پرونده مالیاتی تشکیل دهید. برای تشکیل پرونده مالیاتی باید سند یا اجاره‌نامه محل فعالیت خودتان را به همراه مدارک شناسایی به اداره کل امور مالیاتی محل فعالیتتان ببرید. اگر در خانه فعالیت می‌کنید، سند یا اجاره‌نامه منزل را تحویل اداره مالیاتی دهید. برای پیدا کردن اداره مالیاتی نزدیک خودتان می‌توانید به سایت intamedia.ir مراجعه کرده یا در گوگل سرچ کنید. بعد از مراجعه به اداره مالیاتی باید به بخش تشکیل پرونده بروید و چند فرم را پر کنید. در نهایت نام کاربری و رمز عبور سامانه مالیاتی خودتان را دریافت می‌کنید و از این به بعد تمام کارهای مالیاتی شما از طریق سایت my.tax.gov.ir انجام می‌شود.

انواع کسب و کارهای اینترنتی

کسب و کارها به 2 صورت می‌توانند فعالیت کنند:

  1. مشاغل
  2. حقوقی (شرکت یا مؤسسه)

مشاغل یعنی شما به عنوان یک فرد عادی فعالیت می‌کنید اما اگر شرکت ثبت کنید، فعالیت شما به‌صورت حقوقی خواهد بود. در کل پیشنهاد می‌کنیم به‌صورت مشاغل فعالیت کنید و فقط در یکی از شرایط زیر به دنبال ثبت شرکت و فعالیت حقوقی باشید:

  1. اگر مشتری‌های شما دولتی هستند.
  2. اگر برای دریافت مجوز حتماً لازم باشد حقوقی باشید.
  3. در صورتی که می‌خواهید در مناقصه یا مزایده شرکت کنید.

فعالیت به‌صورت مشاغلی بهتر از حقوقی است چون نرخ مالیات مشاغل کمتر از اشخاص حقوقی است و تکالیف مالیاتی کمتری هم دارند.

در صورتی که شرکت ثبت نکردید، کسب و کار شما از نوع مشاغلی است و باید تکالیف مالیاتی آن را انجام دهید. برای این کار اول از همه باید بدانید که در کدام گروه مشاغلی قرار دارید. مشاغل در ایران به 3 دسته تقسیم می‌شوند:

  1. مشاغل گروه اول کسب و کارهایی هستند که میزان فروششان در یک سال بیشتر از 15 میلیارد تومان است.
  2. مشاغل گروه دوم کسب و کارهایی هستند که فروششان در یک سال بین 5 تا 15 میلیارد تومان است.
  3. مشاغل گروه سوم هم مشاغلی هستند که جزو هیچکدام از دو گروه بالا محسوب نمی‌شوند.

نکته: تمام کسب و کارها در 2 سال اول فعالیت جزو گروه سوم محسوب می‌شوند.

تکالیف مالیاتی مشاغل گروه سوم

به احتمال زیاد کسب و کار شما جزو مشاغل گروه سوم است. به همین دلیل در مورد تکالیف مالیاتی این دسته از مشاغل توضیح می‌دهیم.

ارسال اظهارنامه مالیات عملکرد

مالیات عملکرد، مالیاتی است که به درآمد شما در یک سال تعلق می‌گیرد. یکی از وظایف صاحبان کسب و کار این است که اظهارنامه مالیات عملکرد را ارسال کنند. البته یکی از ویژگی‌های مشاغل این است که می‌توانند به جای ارسال اظهارنامه از فرم تبصره 100 استفاده کنند.

اگر میزان فروش شما در یک سال تا حد اعلام شده از سوی سازمان امور مالیاتی باشد، شما می‌توانید به جای ارسال اظهارنامه از فرم تبصره 100 استفاده کنید. این میزان در سال 1401 معادل 4 میلیارد و 800 میلیون تومان بود.

مهلت ارسال اظهارنامه یا فرم تبصره 100 تا پایان خرداد سال بعد است. یعنی شما تا پایان خرداد سال 1402 فرصت دارید تا اظهارنامه یا فرم تبصره 100 سال 1401 را ارسال کنید.

برای ارسال اظهارنامه یا فرم تبصره 100 باید به آدرس my.tax.gov.ir مراجعه کنید.

ارسال لیست مالیات بر حقوق

اگر افرادی برای شما کار می‌کنند و پرسنلی دارید، باید لیست مالیات بر حقوق را ارسال کنید. این کار را باید از طریق سایت my.tax.gov.ir انجام دهید.

صدور فاکتور

یکی از کارهایی که حتماً باید انجام دهید این است که برای فروش‌هایتان فاکتور صادر کنید. فاکتور باید سیستمی باشد و با سرچ صورت‌حساب نوع 1 در گوگل، می‌توانید نمونه فاکتور استاندارد را مشاهده کنید.

مالیات بر ارزش افزوده

مالیات بر ارزش افزوده 9 درصد است که شما باید آن را از مشتری دریافت کنید. این مالیات را هر 3 ماه باید پرداخت کرد و از طریق درگاه امور مالیاتی قابل پرداخت است.

معافیت‌های مالیاتی

در قانون مالیات شرایطی برای معافیت مالیات عملکرد وجود دارد. یعنی اگر این شرایط را داشته باشید، مالیات عملکرد کسب و کار شما صفر خواهد بود. به عنوان مثال در سال 1402 اگر سود سالانه کسب و کارتان تا حد 47 میلیون و 500 هزار تومان باشد، مالیات عملکرد شما صفر خواهد بود. البته این رقم هر ساله تغییر می‌کند.

همچنین برخی از کسب و کارها از پرداخت مالیات عملکرد معاف هستند که لیست آن‌ها را می‌توانید در این لینک مشاهده کنید.

02191003383 داخلی 2